Gilles Vastgoed
Onze Lieve Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Wie is verantwoordelijk voor herstellingen in een huurwoning?

Wanneer je een woning huurt, is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de herstellingen. Of het nu gaat om een klein defect of een grotere reparatie, zowel huurders als verhuurders hebben verplichtingen. Maar wie betaalt de rekening? In deze blog leggen we je even uit wie waarvoor verantwoordelijk is.

Verantwoordelijkheden van de huurder en verhuurder

Als huurder wordt van je verwacht dat je de woning onderhoudt alsof het je eigen woning is, met andere woorden: als een goede huisvader of -moeder. Dit betekent dat je de woning netjes moet houden en kleine herstellingen zelf moet uitvoeren. De verhuurder, daarentegen, is verantwoordelijk voor het leveren van de woning in een goede staat en het uitvoeren van grotere herstellingen om de woning bewoonbaar te houden. Maar waar ligt precies de grens tussen de verantwoordelijkheden van de huurder en de verhuurder? Dit hangt af van de periode waarin het huurcontract afgesloten werd.

Huurcontracten voor 1 januari 2019

Als je huurcontract dateert van vóór 1 januari 2019, geldt dat de verhuurder in principe verantwoordelijk is voor het onderhoud van de woning. De huurder moet enkel opdraaien voor kleine herstellingen, tenzij deze veroorzaakt zijn door eigen nalatigheid of verkeerd gebruik.

Huurcontracten na 1 januari 2019

Voor huurcontracten afgesloten na 1 januari 2019, zijn de regels strenger voor huurders. Je bent dan als huurder verantwoordelijk voor zowel het onderhoud als het reinigen van de woning. Dit betekent dat je zelf moet instaan voor kleine herstellingen en reparaties die nodig zijn door verkeerd gebruik of slecht onderhoud. Herstellingen door normale slijtage of schade door overmacht, zoals stormschade, blijven de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Wat zijn kleine herstellingen?

Wat onder "kleine herstellingen" valt, kan soms voor verwarring zorgen. Daarom heeft de Vlaamse regering een lijst opgesteld met onderhoudswerken waarvoor de huurder verantwoordelijk is. Deze lijst omvat zaken zoals:

  • Vervangen van gebroken glas
  • Herstellen van kapotte stopcontacten en schakelaars
  • Vervangen van sleutels bij verlies
  • Voorkomen van verstoppingen in de dakgoot
  • Verwijderen van kalkaanslag in de badkamer
  • Tijdig laten nakijken van verwarmingsinstallaties
  • ...

Deze lijst is te vinden in de informatiebrochure 'Ziezo' voor verhuurders of in het Vlaams woninghuurdecreet.

Dringende herstellingen: Wat nu?

Een verhuurder kan niet zomaar de woning binnenstappen om herstellingen uit te voeren. Als huurder heb je recht op ongestoord woongenot. Toch zijn er situaties waarin je dringende herstellingen moet toestaan, zelfs als dit ongemak veroorzaakt zodat de kwaliteit van wonen voor de huurder gegarandeerd blijft.. Denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak of een kapotte verwarming in de winter. Als deze herstellingen meer dan 30 dagen duren (voor huurcontracten na 1 januari 2019) of 40 dagen (voor oudere contracten), heb je recht op huurvermindering.

Wat kan je besluiten?

Het is belangrijk om als huurder goed te weten welke onderhouds- en herstellingswerken jouw verantwoordelijkheid zijn en welke voor rekening van de verhuurder komen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Bij twijfel is het altijd verstandig om de details van je huurcontract te raadplegen of contact op te nemen met een vastgoedexpert.

Ben je op zoek naar een huurwoning of wil je meer weten over je rechten en plichten als huurder of verhuurder? Neem dan contact op met de vastgoedadviseurs van Gilles Vastgoed. Zij staan klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen ervoor dat je met een gerust hart je volgende woonst vindt of verhuurt.

Geplaatst op 28/08/2024
huren
huurschade
verantwoordelijkheid
verhuren